Złote knedle

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki i ser skręcić przez maszynkę, dodać jaka, mąkę (gdyby ciasto było za luźne dodać jeszcze troszkę mąki) i cukier, zagnieść ciasto.
Z ciasta utoczyć wałek ,pociąć go na porcje .
Brzoskwinie ja miałam z puszki ,ale mogą też być świeże,podzielić na ćwiartki ,każdy kawałek brzoskwini dokładnie okleić porcja ciasta,uformować knedle .
W garnku zagotować dużą ilość lekko osolonej wody,na gotującą się wodę wrzucać knedle i gotować do wypłynięcia ,ostrożnie wyciągnąć na talerz .
Podawać polane podsmażoną bułka tartą lub słodką śmietaną .

Składniki

  • 1 kg ziemniaków gotowanych1/2 kg białego sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 5-6 łyżek cukru
  • brzoskwinie

Podobne przepisy do Złote knedle