Żołądki drobiowe z papryką

Reklama

Opis przygotowania

Żołądki oczyścić, wypłukać. Zalać zimną wodą, zagotować i odlać. Zalać ponownie, tym razem gorącą czystą wodą do m/w 3/4 wysokości mięsa. Dodać 2 liście laurowe i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny aż będą miękkie, można pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i papryki oczyścić, pokroić w kostkę. W rondlu roztopić masło, zeszklić cebulę a gdy się zezłoci dodać papryki i lekko podsmażyć. Warzywa przełożyć do żołądków. Doprawić solą, pieprzem, papryką, dusić 5 min.. Oprószyć mąką kukurydzianą, zagotować mieszając. Podawać posypane obficie posiekanym szczypiorkiem, z dodatkiem ziemniaków z wody albo pieczywem…

Składniki

  • 1 kg żołądków z kurczaka1 cebula
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
  • do smaku: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, liście laurowe
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • 2 łyżki masła

Podobne przepisy do Żołądki drobiowe z papryką