Farsz:
Majeranek umyć, osuszyć i oberwać listki. Dymkę umyć, oczyścić, posiekać i włożyć do miski. Czosnek obrać i wcisnąć do dymki. Włoszczyznę, zieleninę i paprykę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Kaszankę obrać ze skóry, rozgnieść widelcem i dodać do cebuli z czosnkiem. Następnie dodać zieleninę, włoszczyznę i 2 łyżki listków majeranku. Całość starannie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie zrazów:
Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Farsz rozprowadzić na mięsie, zostawiając niewielki brzeg. Brzegi ewentualnie zwinąć do środka, mięso zwinąć od węższej strony. Związać nicią kuchenną.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Na patelni roztopić masło i mocno podsmażyć mięso z każdej strony. Następnie podlać bulionem i dodać resztę majeranku i wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zrazy podlać winem i piec w rozgrzanym piekarniku około 30-35 min.
Sos:
Sos z pieczenia przelać do garnka, wlać śmietanę i chwilę gotować. Dodać sok z cytryny i startą skórkę. Jeśli sos będzie za rzadki można zagęścić go mąką. Zrazy zalać sosem i przed podaniem udekorować je dodatkowo majerankiem.
Smacznego 🙂