Zupa cukiniowa

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę oskrobać, cukinię umyć (ale nie obierać), obie zetrzeć (do osobnych naczyń) na dużych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek obrać, posiekać. Koperek opłukać, osączyć, posiekać. Ziemniaki zalać wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 5-10 minut, dodać startą marchewkę, gotować następne 3-5 minut. Dodać czosnek, gałkę muszkatołową. i startą cukinię, gotować już tylko 2-3 min. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką, zaprawić zupę. Na koniec doprawić zupę solą i wsypać koperek. Jak każdą zupę, najlepiej odstawić na 10-15 min. przed serwowaniem. Można podawać posypaną startym oscypkiem – ja miałam orawski, biały, nie wędzony.

Składniki

  • 1 nieduża cukinia1 średnia marchewka
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 1 l wywaru warzywnego (bez kapusty)
  • 0,5 szkl. śmietany 12%
  • 0,5 łyżeczki mąki pszennej (niekoniecznie)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól
  • ew. kilka łyżek startego oscypka

Podobne przepisy do Zupa cukiniowa