Zupa fasolowa

Reklama

Opis przygotowania

Dzień wcześniej fasole zalewamy zimna woda i zostawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie do garnka wkładamy – boczek wędzony – fasole – włoszczyznę – przyprawy (solimy na końcu, boczek i chorizo są słone) i zalewamy woda. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy powstałą piane. Dodajemy kiełbaskę i kaszankę i zmniejszamy ogrzewanie garnka do minimum. Przykryć i gotować około 3 godzin. Od czasu do czasu zwiększyć ogrzewanie garnka doprowadzić do wrzenia i dolać troszkę zimnej wody, jak zacznie wrzeć znowu zmniejszyć ogrzewanie garnka i gotować. Jak będzie fasola już miękka (ale nie rozlatująca się zupa gotowa). Podajemy zupę, resztę składników -(chorizo, kaszanka, boczek wyjąc i pokroić w kawałki-nakładać na talerze wraz z zupa).

Składniki

  • 300g fasola jaśwłoszczyzna na zupę-średniej wielkości
  • 200g boczek wędzony
  • 2 kiełbaski hiszpańskie(chorizo)
  • 1 kaszanka mała - cienka
  • sol,pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy

Podobne przepisy do Zupa fasolowa