Zupa grzybowa wigilijna

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby namoczyć w 3 litrach wody. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości z Vegetą i listkiem laurowym ok. 30 minut, przecedzając wcześniej, by usunąć ew. zanieczyszczenie z grzybów.
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na rozpuszczonym maśle, zasypać mąką i dobrze rozmieszać. Wlać trochę wywaru z grzybów, zagotować i całość wlać do prawdziwków. Mieszając co jakiś czas chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grubym makaronem i posypaną natką pietruszki.

Składniki

  • 5 garści prawdziwków suszonych12,5 dag masła prawdziwego
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka przyprawy typu Vegeta
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Zupa grzybowa wigilijna