Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w dużą kostkę. Pora dokładnie oczyszczamy, płuczemy, kroimy w półplasterki. Sałatę płuczemy, odrywamy kawałki ok. 2-3 cm od brzegów karbowanych liści, resztę kroimy w paseczki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pora, ziemniaki i marchew, smażymy 2-3 min., zalewamy ok.3-4 szkl. wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodajemy dynię, brokuły, kurkumę i lubczyk. Gotujemy jeszcze jakieś 5 min. aż brokuły i dynia zmiękną, ale nie rozgotują się. Doprawiamy zupę solą i pieprzem (pieprzu dość dużo), zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 10 min. Przed podaniem dodajemy posiekaną sałatę, mieszamy. Podajemy przybierając karbowanymi, oderwanymi wcześniej kawałkami liści i posiekanym szczypiorkiem. Można do zupy dodać nieco gęstej śmietany, ale nie jest to konieczne.