Zupa krem z jamon serrano.

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy obranego pora, umytego kalafiora, kabaczek umyty i pokrojony w kawałki. Zielony groszek. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wywar i odstawiamy. Wyjąć liść laurowy-mielimy całość blenderem, dodając stopniowo wywar-do momentu aż będzie zupa nie bardzo gęsta. Pieprzymy i dodajemy sól jeżeli trzeba. Na koniec dodajemy jogurt naturalny(jeżeli ktoś chce to można dodać trochę więcej) Na patelni lekko podsmażyć plasterki jamon serrano. Wlewamy do miseczek zupę dodajemy plasterki-jamon serrano i dodajemy starty ser gouda. Jeżeli ktoś chcę może dodać chrupiący chlebek.

Składniki

  • 1 por-biała część2 małe marchewki
  • 2 ziemniaki-średnie
  • 4 różyczki kalafior
  • 1 szklanka groszku zielonego mrożonego
  • 1 kabaczek
  • 1 litr wywar rosołowy(kostka)
  • pieprz, liść laurowy,ziele angielskie, sol
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • 3 łyżki sera tartego gouda
  • 9 plasterków jamon serrano
  • oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Zupa krem z jamon serrano.