Takie proste golabki.

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę gotujemy ala dent w posolonej wodzie. Na patelni szklimy cebule na maśle. Dodajemy mięso mielone i podsmażyć-dodać sól i pieprz. Ryż zagotować w rosole. Kiedy kapusta będzie wystudzona wycinamy głąb i zdejmujemy liście. Ryż(odlać wywar, wystudzić )i połączyć z mięsem mielonym dobrze wymieszać. Na liście nakładamy farsz i dokładnie zwijamy (można obwinąć nitka-później przed podaniem zdjąć) Do garnka na dno wkładamy kilka liści kapusty-układamy gołąbki i zalewamy rosołem-tak aby były dobrze zakryte-dusimy-ja dusiłam 40 min. Odlać wywar doprawić koncentratem pomidorowym i maka. Dodać do gołąbków i gotować ok.10 min. Gołąbki najlepsze są na drugi dzień.

Składniki

  • 0,5kg mięsa wołowo-wieprzowego-mielonego2 torebki ryż
  • 1 cebula średnia
  • 1 kapusta główka średnia
  • 1 litr wywar rosołowy
  • 4 łyżki koncentrat pomidorowy
  • śmietana,maka
  • sol,pieprz
  • masło-(2-3 łyżki)

Podobne przepisy do Takie proste golabki.