Żeberka w marynacie z musztardy

Reklama

Opis przygotowania

Przygotować marynatę ze składników, dobrze wymieszać i zalać nią żeberka (dobrze wysmarować żeby marynata doszła do każdej części mięsa) pieprzymy i solimy. Zostawiamy w lodówce na min 5 godzin (ja zostawiłam na cała noc) Po tym czasie wyłożyć do formy żaroodpornej. Piekarnik dobrze nagrzać -wkładamy mięso na dolną część piekarnika i pieczemy (w formie ułożyć mięso tak aby góra była kostkami -pieczemy 30 min jak góra będzie zarumieniona to wyjąć i odwrócić i pieczemy jeszcze ok 30 min-temperatura pieczenia 190 stopni, później można w ostatniej fazie zmniejszyć do 160stopni aby zrobiły się rumiane a nie spalone:))

Składniki

  • 1,5kg żeberek wieprzowych
  • Marynata:
  • 1 łyżka miód płynny
  • 2 łyżki musztarda
  • sok z cytryny 1/2
  • 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  • otarta skorka z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Żeberka w marynacie z musztardy