Zupa – krem ze szparagów

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wlać wodę (0.75l), dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, 1/2 kostki rosołowej, zagotować jak woda będzie wrzeć zmniejszyć ogrzewanie garnka i dodać umyte szparagi (odcinamy dolną część twardą), marchewkę obraną i pokrojoną w grube krążki, ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę. Gotujemy ok 10 min. Odcedzić warzywa, wody nie wylewamy. Warzywa zmielić dokładnie blenderem następnie dodajemy łyżeczkę serka grani i mielimy blenderem, dodajemy małe ilości wody z warzyw i mieszamy. Wodę dodajemy taką ilość jaką chcemy mieć gęstość zupy. Doprawić solą. Podajemy z kostkami chlebka tostowego.

Składniki

  • 350 g szparagów zielonych2 średnie marchewki
  • 1/2 ziemniaka - średni
  • 1 łyżeczka serku grani
  • 1/2 kostki rosołowej
  • kostki chlebka tostowego
  • ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, sól

Podobne przepisy do Zupa – krem ze szparagów