Zupa kurkowa

Reklama

Opis przygotowania

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 min. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.
Podając koszt potrawy nie uwzględniam kosztu grzybów ponieważ zbieram je sama 🙂

Składniki

  • 0,5 kg świeżych kurek4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1/3 szkl. śmietany 18%
  • płaska łyżeczka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki świeżego soku z marchwi
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • do posypania: posiekana natka pietruszki

Podobne przepisy do Zupa kurkowa