Zupa paprykowa

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki a miąższ posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i ziemniaki, obsmażyć. Następnie zasypać mieloną papryką oraz mąką i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodać pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotować jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki.

Składniki

  • 4-6 niedużych ziemniaków1 cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej (można dać jeden rodzaj, ale zupa będzie mniej kolorowa)
  • 1 duży pomidor
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • ok. 1l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco wody)
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • ew. po 1 łyżce śmietany na porcję

Podobne przepisy do Zupa paprykowa