Nan noc zostawić soczewice w zimnej wodzie. Na drugi dzieñ do garnka wlewamy małą ilość oliwy z oliwek i szklimy cebule, następnie wyjąć cebule łyżką cedzakową i na tym oleju smażymy (rumienimy mięso), następnie zalewamy wodą (5 szklanek-1szklanka-250ml). Gotujemy około 30 min. Zbieramy powstałą pianę i dodajemy-pory, natkę pietruszki (umyte), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach, Vegetę (1 łyżka płaska)
Paprykę umytą i wyczyszczoną z ziarenek, kroimy w kawałki i dodajemy do całości.
Gotować około 20 min.
Wyjąć pory i natkę pietruszki, dodajemy chorizo i soczewice odcedzoną. Gotujemy około 20 min.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do całości gotujemy około 15 min. (jak już ziemniaki będą miękkie) zupa gotowa!
Jeżeli ktoś lubi może dodać cebule do zupy (tu chodziło tylko o to aby oliwa "złapała" smak cebuli).