Zupa z soczewicy z pomidorami i bazylią

Reklama

Opis przygotowania

Soczewicę dokładnie przepłukać na sicie, zalać 3 szklankami wody, dołożyć marchewkę pokrojoną w krążki, gotować 10min., następnie dorzucić pokrojone w kosteczkę pietruszkę, selera i pora, dosypać majeranek, gotować 5min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paski. Patelnię rozgrzać, wrzucić pokrojony w paseczki boczek, zesmażyć na chrupko, przełożyć na talerzyk a na pozostałym na patelni tłuszczu zezłocić pokrojoną drobno cebulkę, dodać ją do zupy, dołożyć posiekany czosnek i pomidory, pogotować chwilę, doprawić solą i pieprzem, na koniec dosypać bazylię. Podawać ze skwarkami boczku na wierzchu.

Składniki

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy1 marchewka
  • po kawałku korzenia pietruszki i selera
  • kawałek pora (5-8cm)
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie żółte pomidory
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Podobne przepisy do Zupa z soczewicy z pomidorami i bazylią