Żurek Wielkanocny na wędzonce z białą kiełbasą

Reklama

Opis przygotowania

Wlać do garnka 2 l wody,włożyć wędzony boczek +
ziele angielskie i liść laurowy gotować do
miękkości na małym ogniu.Około 40 minut przed wyjęciem boczku dodać włoszczyznę i przypieczoną na płytce cebulę. Gdy boczek będzie miękki wyjąć z garnka razem z włoszczyzną i odstawić,do garnka wlać 2 butelki żurku ,dalej gotować.W między czasie pokroić drobno połowę boczku i 1-2 marchewki,dodać do wywaru.Doprawić do smaku solą i
pieprzem.Gdy wywar się zagotuje dodać białą
kiełbasę gotować na malenkim ogniu do momentu ponownego zagotowania,pilnować aby kiełbasa nie popękała.Dodać majeranek i 5-6 ząbków zmiażdżonego czosnku.Podawać z ćwiartkami ugotowanych jajek,na talerzu doprawić
chrzanem do smaku.

Składniki

  • 1/2 kg surowego wędzonego boczku1 kg białej kiełbasy
  • 2 butelki żurku (zakwas)
  • 1 cebula
  • włoszczyzna
  • 1 główka czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • mały słoiczek tartego chrzanu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 5 jajek

Podobne przepisy do Żurek Wielkanocny na wędzonce z białą kiełbasą