Żurek zabielany z białą kiełbasą

Reklama

Opis przygotowania

Kiełbasę włożyłam na dno garnka, zalałam wrzątkiem tak żeby woda była 5 cm nad nią. Dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam na małym ogniu 15 min. – woda me tylko lekko wrzeć. W tym czasie obrałam i umyłam marchewkę, selera i ziemniaki. Pokroiłam je w kostkę, ale marchew i selera drobniej niż ziemniaki. Dołożyłam wszystko do podgotowanej kiełbasy i gotowałam dalej ok. 15 min. aż ziemniaki były prawie miękkie. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuciłam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i podsmażyłam ją aż wytopił się tłuszczyk, wtedy dodałam posiekaną cebulę, podsmażyłam chwilę i dodałam do zupy. Dodałam też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz roztarty w dłoniach majeranek i pozwoliłam zupie chwilę się pogotować. Zakwas na żur przecedziłam i dolałam do zupy, zagotowałam. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i dolałam do garnka. Zdjęłam garnek z ognia, doprawiłam zupę jeszcze odrobiną soli i dosypałam szczypiorek.

Składniki

  • kilka kiełbasek białych, surowych,1/2 l zakwasu na żur,
  • kawałek cienkiej kiełbasy wieprzowej wędzonej
  • kilka ziemniaków,
  • kawałek korzenia selera, wielkości kurzego jaja,
  • 2 marchewki,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku,
  • 1/2 szkl. śmietany 18% Piątnica
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku

Podobne przepisy do Żurek zabielany z białą kiełbasą