Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli)
Następnie dodawać cukier,dalej po jednym żółtku.
Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać wymieszaną make z proszkiem i delikatnie wymieszać.Piec ok 30-40 min w temp.180-190 st.C. Upieczony i wystudzony biszkopt podzielić na 2 części i obydwie nasączyć alkoholem.
W makutrze lub robocie ucieramy masło dodajemy do niego rozdrobnione widelcem banany, następnie wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową (masa wyjdzie rzadka ale zastygnie się w lodówce). Na dno tortownicy (tortownica pomoże nam nadać kształt naszemu ciastu)wkładamy jeden blat biszkoptowy następnie wlewamy masę bananową i przykrywamy 2 biszkoptem. Górę smarujemy cienką warstwą masy bananowej i układamy na niej pocięte banany, całość zalewamy wystudzoną ale jeszcze nietężejącą galaretka (tężejąca przy wylewaniu zrobi nam "górki", jak wylejemy ostudzoną galaretkę to uzyskamy idealnie płaską powierzchnię)całość wkładamy do lodówki do zastygnięcia.