Ananasowe śniadanie

Reklama

Opis przygotowania

Ananasa osączyć dokładnie z syropu, pokroić na małe kawałki. Jajko roztrzepać z kefirem, dodać sól i cały czas mieszając powoli wsypywać mąkę – tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta dodać połowę ananasa, wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wlać 1/3 masy. Usmażyć placek na złoto-brązowo z obu stron. Tak samo usmażyć jeszcze dwa placki. Gorące wyłożyć na talerze, oprószyć cukrem pudrem i ozdobić pozostałymi kawałeczkami ananasa oraz kleksami serka. Podawać od razu.

Składniki

  • 5 plastrów ananasa z syropu200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szkl. mąki
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru waniliowego 8g
  • 3 czubate łyżki serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy)
  • 3 łyżki oleju
  • do oprószenia: cukier puder

Podobne przepisy do Ananasowe śniadanie