Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju, wlać 1.5 litra wody i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy (ilość według gustu), papryki w proszku, kucharka, sól i chwilę pogotować. Mąkę (ilość w zależności jaki gęsty ma być sos) rozprowadzić wodą, wlać do sosu, pogotować i przetrzeć przez sito.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, aż będzie rumiany. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub zblendować w robocie kuchennym. Ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki i odcisnąć wodę. Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem, jajka, majeranek, przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz, skwarki z boczku z tłuszczem i wymieszać. Formę do baki lub blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto ziemniaczane przełożyć do formy i piec 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni C, co jakiś czas smarując powierzchnię babki olejem. Podawać babkę z sosem pomidorowym. Smacznego!