Babka ziemniaczana Eli

Reklama

Opis przygotowania

Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju, wlać 1.5 litra wody i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy (ilość według gustu), papryki w proszku, kucharka, sól i chwilę pogotować. Mąkę (ilość w zależności jaki gęsty ma być sos) rozprowadzić wodą, wlać do sosu, pogotować i przetrzeć przez sito.

Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, aż będzie rumiany. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub zblendować w robocie kuchennym. Ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki i odcisnąć wodę. Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem, jajka, majeranek, przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz, skwarki z boczku z tłuszczem i wymieszać. Formę do baki lub blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto ziemniaczane przełożyć do formy i piec 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni C, co jakiś czas smarując powierzchnię babki olejem. Podawać babkę z sosem pomidorowym. Smacznego!

Składniki

  • 30 dkg boczku wędzonego 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 1 garść majeranku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • olej do posmarowania babki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (ja dałam Pudliszki)
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • kucharek, sól, maggi, ostra papryka w proszku do smaku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej

Podobne przepisy do Babka ziemniaczana Eli