Bakłażan z ryżem

Reklama

Opis przygotowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Parówki kroimy w drobne krążki. Paprykę w kostkę. Cebulę w piórka. Czosnek drobno siekamy. Z bakłażana wydrążamy pestki i także kroimy w drobne paseczki.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy parówki, następnie czosnek, po chwili cebulę, paprykę i bakłażan. Smażymy wszystko przez kilka minut, następnie zalewamy bulionem, przecierem pomidorowym i dusimy ok 10 min. Aby zagęścić sos dodajemy 2-3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.

Ryż wykładamy na talerz, polewamy sosem i przybieramy natką pietruszki.

¡Que aproveche!

Składniki

  • 1 mały bakłażan2-3 parówki typu frankfurterki
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu lub wody
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • papryka słodka i ostra
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Bakłażan z ryżem