Sopa Castellana

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i solimy. Przed zagotowaniem zbieramy szumowiny i dodajemy por, pokrojoną marchew i natkę pietruszki. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu kilka minut.

Przy użyciu tostera lub piekarnika – robimy z chleba tosty. Siekamy drobno czosnek. Kroimy szynkę i chorizo w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i po chwili szynkę i chorizo. Wszystko chwilę podsmażamy do zarumienienia a następnie przekładamy do wywaru.

Gotowe tosty kruszymy, dodajemy do zupy i zaprawiamy przecierem pomidorowym. Wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Doprawiamy do smaku pamiętając o tym aby zupa była delikatnie pikantna w smaku.

W oddzielnym naczyniu gotujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli. Na wrzącą wodę wbijamy jajko i gotujemy do chwili, aż się zetnie.

Wlewamy zupę na talerz, na środku układamy jajko i przybieramy natką pietruszki.

¡Que aproveche!

Składniki

  • mięso na wywar (np. udko kurczaka)2 marchewki
  • 1 por
  • 3-4 plasterki Jamón Serrano (rodzaj szynki)
  • 3-4 plasterki Chorizo (tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny)
  • 3 kromki chleba
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • papryka słodka i ostra
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Podobne przepisy do Sopa Castellana