Biała kiełbasa smażona

Reklama

Opis przygotowania

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Kiełbasę w całości, tzn. nie odcinamy poszczególnych kawałków, wkładamy do szerokiego garnka (żeby kiełbasa była na dnie w jednej warstwie). Zalewamy gorącą wodą tylko tyle aby lekko przykryła kiełbasę. Kiedy woda zawrze odszumowujemy i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 min..a następnie wyjmujemy kiełbasę – wywar możemy zużyć do zupy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kiełbasę, a kiedy się zrumieni odwracamy na drugą stronę i zmniejszamy ogień. Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 min. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem i koniecznie z chrzanem!

Składniki

  • surowa, biała kiełbasa w niedużych kawałkach - ok. 0,75kg1-2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju

Podobne przepisy do Biała kiełbasa smażona