Biała rolada

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na szeroką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do 15 min. Upieczoną roladę jeszcze gorącą zwijamy w rulon.

Krem: Śmietanę zagotować z białą czekoladą i ostudzić (przed ubijaniem schłodzić), ubić na gęsty krem.
Galaretkę ugotować i ostudzić.
Zimną roladę rozwinąć, na jednym brzegu posmarować gęstniejącą galaretką i uzupełnić kremem śmietankowym (pamiętając o zostawieniu do dekoracji). Zwinąć delikatnie roladę, posmarować resztą kremu, posypać wiórkami z czekolady i ułożyć beziki. Schłodzić.

Składniki

  • Ciasto:1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 20 dag białej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • małe beziki
  • czekoladowe wiórki

Podobne przepisy do Biała rolada