Bigos

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka dać umytego kurczaka, kiszoną kapustę (nie płukać) ziele i liście, grzybki suszone, zalać wodą i to gotować. W osobnym naczyniu podgotować pokrojoną drobno świeżą kapustę, na pół miękką odcedzić, z kiszonej kapusty wyciągnąć kurczaka oczyścić mięso z kości, połączyć obie kapusty i dodać pokrojone mięso z kurczaka, pokrojone wędliny, kostki rosołowe i grzybową i dusić to na wolnym ogniu. Usmażyć cebulkę na złoto, dodać do niej mąkę i zrobić zasmażkę, dodać do bigosu, przyprawić do smaku przyprawami. A przecier pomidorowy dodać pod koniec gotowania do smaku.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej, 1 główka kapusty białej,
  • 1 kurczak na ok 2 kg,
  • 20 dag kiełbasy śląskiej,
  • 20 dag kiełbasy domowej,
  • 20 dag szynki lub boczku,
  • garść suszonych grzybów,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • przyprawa do bigosu,
  • 1 kostka grzybową knorr,
  • 2 kostki rosołowe,
  • vegeta, pieprz, maga, czosnek granulowany,
  • zasmażka:
  • 0,5 margaryny,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,

Podobne przepisy do Bigos