Kapustę przepłukać zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. W tym czasie połowę boczku pokroić w kostkę z cebulą i podsmażyć na złocisty kolor i odstawić.
Podgardle i karkówkę pokroić w kostkę podsmażyć i odstawić. Suszone grzyby zalewamy 0,5 litrem wody i gdy nasiąkną zagotowujemy. Po zagotowaniu grzyby wyciągamy studzimy i kroimy w kostkę. Pozostały boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Po 2 godzinach gdy z kapusty odparuje ¾ wody dolewamy wywar z grzybów i pół butelki wina. Dodajemy wędzoną kość i podsmażoną wcześniej cebulę z boczkiem oraz pozostałe podsmażone mięso i kiełbasę, pokrojone grzyby. Oraz suszone pokrojone śliwki,pieprz w ziarnach, rozgniecione owoce jałowca, majeranek i liść laurowy. Bigos doprawiamy solą i mielonym pieprzem, przykrywamy i gotujemy ok.4 godziny na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas by się nie przypalił. Zestawiamy z ognia i odstawiamy na 12 godzin. Ponownie zagotowujemy nasz bigos dolewając pozostałe wino, gotujemy na wolnym ogniu 0,5 godziny cały czas mieszając. Smacznego