Bigos staropolski

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę przepłukać zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. W tym czasie połowę boczku pokroić w kostkę z cebulą i podsmażyć na złocisty kolor i odstawić.
Podgardle i karkówkę pokroić w kostkę podsmażyć i odstawić. Suszone grzyby zalewamy 0,5 litrem wody i gdy nasiąkną zagotowujemy. Po zagotowaniu grzyby wyciągamy studzimy i kroimy w kostkę. Pozostały boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Po 2 godzinach gdy z kapusty odparuje ¾ wody dolewamy wywar z grzybów i pół butelki wina. Dodajemy wędzoną kość i podsmażoną wcześniej cebulę z boczkiem oraz pozostałe podsmażone mięso i kiełbasę, pokrojone grzyby. Oraz suszone pokrojone śliwki,pieprz w ziarnach, rozgniecione owoce jałowca, majeranek i liść laurowy. Bigos doprawiamy solą i mielonym pieprzem, przykrywamy i gotujemy ok.4 godziny na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas by się nie przypalił. Zestawiamy z ognia i odstawiamy na 12 godzin. Ponownie zagotowujemy nasz bigos dolewając pozostałe wino, gotujemy na wolnym ogniu 0,5 godziny cały czas mieszając. Smacznego

Składniki

  • 3 kg kiszonej kapusty0.5 kg boczku
  • 30 dek, karkówki
  • 30 dek wędzonego podgardla
  • 30 dek kiełbasy zwyczajnej
  • 30 dek kiełbasy wędzonej
  • 20 dek wędzonych kości
  • 20 owoców jałowca
  • 10 suszonych śliwek bez pestek
  • 4 duże cebule
  • Butelka czerwonego słodkiego wina
  • 40 dek suszonych grzybów
  • Sól
  • 10-15 ziaren pieprzu
  • Pieprz mielony
  • 5 Liści laurowych
  • Łyżeczka suszonego majeranku

Podobne przepisy do Bigos staropolski