Biszkopt z ananasem

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do uzyskania
kremowej konsystencji. Dodać żółtka, wodę wymieszaną z octem. Na
koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
połączyć.
Temperatura piekarnika : 180 stopni
Czas pieczenia: 20-30minut

Masa:
Sok z dużej puszki ananasów uzupełnić wodą do jednej szklanki i na tym
ugotować budyń dodając jedną łyżkę mąki i jedną łyżkę cukru. 1
kostkę margaryny utrzeć z 4 żółtkami dodawać stopniowo ugotowany
budyń. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę (odsączone ananasy).

Beza:
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki i upiec na złoty kolor w temp. 180
stopni piec na papierze do pieczenia i ostudzoną beze położyć na masę.

Biszkopt+Masa+Beza

Składniki

  • Biszkopt:4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżka octu
  • 4 łyżki wody przegotowanej zimnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • Sok z dużej puszki ananasów 565 g
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • Beza:
  • 4 białka
  • 20 dag cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych

Podobne przepisy do Biszkopt z ananasem