Sernik z brzoskwiniami.

Reklama

Opis przygotowania

1 Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na
dwie części (2/3 i 1/3). Najmniejszą cześć włożyć do lodówki(po
schłodzeniu będzie lepiej zetrzeć na tarce) większym kawałkiem ciasta
wyłożyć blachę( najlepiej na papierze do pieczenia),po nakłuwać
widelcem. Na ciasto wlać masę serową
2 Masę serową uzyskamy przez utarcie masła z cukrem pudrem na puch.
Następnie dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku.Gdy masa
będzie jednolita dodajemy w kilku częściach twaróg i cały czas
ucierając dodajemy budyń śmietankowy i dalej miksujemy do połączenia
wszystkich składniki.Na koniec dodajemy pianę ubitą z pozostałych
białek,mieszamy drewnianą łyżką.
3 Brzoskwinie z puszki odsączamy na sicie,kroimy w plastry i wykładamy na
masę serową. Na owoce rozkładamy pianę.
4 Pianka: Białka z cukrem ubijamy na sztywno,na koniec dodajemy mąkę
ziemniaczaną delikatnie łączymy.
5 Na pianę potrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto.

Sernik pieczemy w temp.175 stopni przez 1godz. i 15minut.

Składniki

  • Ciasto:3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2szklanki cukru pudru
  • 250g margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 250g masła
  • 250g cukru pudru
  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego
  • 6 jajek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego 40g
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (800g)
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Podobne przepisy do Sernik z brzoskwiniami.