Blok czekoladowy

Reklama

Opis przygotowania

Wyłożyć prostokątną formę do pieczenia papierem. Powoli rozpuść masło na małym ogniu, wymieszaj z wiórkami kokosowymi i odstaw do przestygnięcia. Utrzyj jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj kakao i cukier waniliowy. Wlej cienkim strumieniem jaszcze ciepłe masło, cały czas mieszając. Uważaj – jeśli tłuszcz będzie za ciepły, masa może się zważyć. Rozsmaruj cienką masę kakaową na dnie formy. Nakładaj ją na przemian z herbatnikami, pamiętając, że na wierzchu bloku powinna znaleźć się warstwa masy.Wstaw formę do lodówki, aby blok stężał – najlepiej na cała noc. Wyjmij i podziel ciasto na porcje dopiero przed podaniem. Przechowuj blok w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej bardzo szybko mięknie.

Składniki

  • 300g. masła50g. wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 300g. przesianego cukru pudru
  • 80g. kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100g. kruchych herbatników

Podobne przepisy do Blok czekoladowy