Bombowe kakao

Reklama

Opis przygotowania

Zanim wstawimy mleko na gaz, robimy kogiel mogiel. Do szklanki wybijamy same żółtka, wsypujemy 4 płaskie łyżki cukru i miksujemy na delikatną piankę. Przygotowujemy też bitą śmietanę, miksując śmietanę z cukrem, którego wsypujemy według własnego uznania. Podgrzewamy w rondelku mleko, wsypujemy 3 płaskie łyżki cukru i 2 łyżki kakao. Proporcje przyrządzania kakao też robimy według własnego uznania – im więcej kakao, tym napój będzie bardziej gorzki i ciemny. Wlewamy kakao do kubka, na to wylewamy delikatnie kogiel mogiel i następnie nakładamy bitą śmietanę. Na to wszystko zetrzeć kawałek mlecznej czekolady na tarce o najmniejszych oczkach. Wkładamy rurkę i rozkoszujemy się słodkościami.

Smacznego!

Składniki

  • *Mleko*Kakao gorzkie
  • *cukier
  • *2 jajka
  • *śmietana kremówka
  • *czekolada mleczna do przyprószenia

Podobne przepisy do Bombowe kakao