Bruschetta z pomidorem i olejem z pestek dyni

Reklama

Opis przygotowania

Kromki chleba nie mogą być zbyt cienkie, moje miały ok.1,5cm. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmarować je lekko olejem słonecznikowy i opiec mocno albo w tosterze albo na blasze w rozgrzanym piekarniku. Można też zrobić to bez oleju, ale ja jakoś tak…Pomidory umyć, pokroić w plastry. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni przez kilka chwil aż zaczną puchnąć i "strzelać". Na opieczonych kromkach układać pomidory, oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem. Posypać pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni. Podawać od razu.

Składniki

  • 5 kromek wiejskiego chleba2 duże pomidory
  • 2-3 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Podobne przepisy do Bruschetta z pomidorem i olejem z pestek dyni