Pyszne frykadelki

Reklama

Opis przygotowania

Cebule i pomidory pokroić w plasterki. Dwie dymki i natkę posiekać, resztą pociąć na talarki.

Sos: oliwę wymieszać z octem, doprawić pieprzem, papryką, tymiankiem. Cebulę wymieszać z pomidorami, dymką i połową natki. Sałatkę zalać przyrządzonym sosem. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do mięsa. Dodać posiekaną dymkę, resztę natki, vegete i jajko. Wyrobić masę. Z masy formować 8 wałeczków. Nadziać je na patyczki do szaszłyków. Smażyć na rozgrzanym grillu ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać z przygotowaną sałatką i pieczywem.

Składniki

  • 1/2 kg mielonej wołowinyjajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule
  • 35 dag pomidorów
  • pęczek natki
  • 2 pęczki dymki
  • oliwa
  • 2 łyżki
  • octu
  • pieprz
  • papryka
  • tymianek
  • olej
  • 2 łyżki vegety

Podobne przepisy do Pyszne frykadelki