Bułeczki

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski dodać pokruszone drożdże, połowę cukru, jajko, sól, mleko i dwie stopione łyżki margaryny. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałą margarynę stopić i posmarować nią rozwałkowane ciasto, posypać resztą cukru i mieszanką, zwinąć jak roladę. Pokroić na porcje lekko spłaszczyć.
Budyń ugotować i nakładać na środek bułek małe kleksy budyniu, brzegi posmarować jajkiem.
Odstawić jeszcze na 15minut.
piec około 15-20 minut w temp 200st, upieczone posypać cukrem pudrem.
Bułeczki można robić też z marmoladą lub serem.

Składniki

  • ciasto50 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 50g drożdży
  • 7 łyżek margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • około szklanki mieszanki: migdały, orzechy i wiórki kokosowe
  • dodatkowo
  • 1 torebka budyniu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • cukier puder

Podobne przepisy do Bułeczki