Bułeczki z aronią

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto: z wody, mleka, cukru, soli, drożdży, 1 szklanki mąki zrobić rozczyn, jak podrośnie dodać resztę składników zagnieść ciasto, wyrabiać tak długo aż będzie odstawać od rąk, odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką, gdy podrośnie nabierać kawałki ciasta, i dawać w środek po dwie łyżeczki aronii i łyżeczkę cukru. zawijać bułeczki. Układać na wysmarowaną formę olejem i odstawić niech wyrosną i piec na złoty kolor i po wyciągnięciu z piekarnika gorące smarować lukrem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 3 łyżek ciepłej wody.

Składniki

  • CIASTO:1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 8 dag drożdży,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • ok 1 kg mąki,
  • FARSZ:
  • aronia (może być mrożona albo świeża),
  • cukier,

Podobne przepisy do Bułeczki z aronią