Kapuśniaczki

Reklama

Opis przygotowania

1. Ciasto: z wody, mleka, cukru, soli, drożdży, 1 szklanki mąki zrobić rozczyn, jak podrośnie dodać resztę składników zagnieść ciasto, wyrabiać tak długo aż będzie odstawać od rąk, odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką, gdy podrośnie nabierać kawałki ciasta, i dawać w środek farsz z kapusty – formować kulki i układać na wysmarowaną formę olejem i odstawić niech wyrosną i piec na złoty kolor i po wyciągnięciu z piekarnika gorące smarować lukrem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 3 łyżek ciepłej wody.

2. Farsz: pokroić kapustę w ćwiartki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić zimną wydusić drobno pokroić, dodać ser biały, usmażoną na margarynie cebulkę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.

Składniki

  • CIASTO:1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 8 dag drożdży,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • ok 1 kg mąki,
  • FARSZ:
  • główka kapusty,
  • 2 cebule,
  • pół kostki margaryny,
  • 30 dag sera białego,
  • pieprz, vegeta, maga

Podobne przepisy do Kapuśniaczki