Mięso podsmażamy na odrobinie oleju, aż nie będzie widać surowizny, dodajemy 3 łyżki sosu do spaghetti, 6 czubatych łyżeczek pesto, paprykę, czosnek, bazylię. Podgrzewamy mieszając jeszcze przez chwile, dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, na końcu dodajemy 3 czubate łyżki parmezanu i dosalamy do smaku. Rurki cannelloni gotujemy w osolonej wodzie ok. 2-4 minuty, aby były jeszcze dość twarde. Odcedzamy i polewamy olejem, aby się nie sklejały. Każdą rurkę napełniamy farszem. Naczynie żaroodporne lub blaszkę polewamy odrobina sosu pomidorowego, układamy cannelloni, polewamy resztą sosu. Zapiekamy ok 30 minut w tem. 180 stopni, po pół godziny posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok 15 min.