Cannelloni

Reklama

Opis przygotowania

Mięso podsmażamy na odrobinie oleju, aż nie będzie widać surowizny, dodajemy 3 łyżki sosu do spaghetti, 6 czubatych łyżeczek pesto, paprykę, czosnek, bazylię. Podgrzewamy mieszając jeszcze przez chwile, dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, na końcu dodajemy 3 czubate łyżki parmezanu i dosalamy do smaku. Rurki cannelloni gotujemy w osolonej wodzie ok. 2-4 minuty, aby były jeszcze dość twarde. Odcedzamy i polewamy olejem, aby się nie sklejały. Każdą rurkę napełniamy farszem. Naczynie żaroodporne lub blaszkę polewamy odrobina sosu pomidorowego, układamy cannelloni, polewamy resztą sosu. Zapiekamy ok 30 minut w tem. 180 stopni, po pół godziny posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok 15 min.

Składniki

  • ok 3/4 kg mięsa mielonego18-20 rurek cannelloni
  • 1 bardzo duża cebula
  • ok 700ml sosu pomidorowego do spaghetti (w słoiku)
  • 300 dag sera żółtego
  • pomidorowe pesto (tomato pesto)
  • tarty parmezan
  • bazylia
  • czosnek granulowany
  • papryka w proszku
  • sol
  • olej

Podobne przepisy do Cannelloni