Chłodnik brzoskwiniowy

Reklama

Opis przygotowania

Brzoskwinie muszą być bardzo dojrzałe a mleko i śmietana baaardzo zimne! Owoce sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy sok z cytryny, mleko, śmietanę, dodajemy cukier i miksujemy. Przelewamy na schłodzone (wystarczy kilka minut w zamrażalniku) talerze lub do miseczek, posypujemy cynamonowymi grzaneczkami i suszoną żurawiną, i natychmiast podajemy. Można oprószyć odrobinką cukru pudru. Prawda, że szybko się robi? Pyszny chłodnik na upalny dzień!

Składniki

  • 1 duże, dojrzałe brzoskwinie1 szklanka mleka
  • 4-6 łyżek śmietany jogurtowej 9% (można dać inną)
  • 2 płaskie łyżeczki cukru (jeśli owoc jest bardzo słodki, można zrezygnować z cukru)
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki cynamonowych grzaneczek
  • 2 łyżki posiekanej, kandyzowanej żurawiny

Podobne przepisy do Chłodnik brzoskwiniowy