Choinki – świąteczny zagajnik

Reklama

Opis przygotowania

Wszystko razem zagnieść, jak ciasto za gęste dodać więcej śmietany. Odstawić na 1 ½ godziny. Następnie znów gnieść aż się ukażą pęcherzyki. Rozwałkować placki jak najcieniej, wycinać gwiazdki od największej do najmniejszej (ja mam specjalne foremki do choinki), smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, osączyć na ręcznikach papierowych. Składać choinki nadziewając na patyczki od szaszłyków. Polać czekoladą rozpuszczoną z 3 łyżkami mleka. Udekorować perełkami i watą cukrową zamiast śniegu. Wspaniała słodka dekoracja na świąteczny stół. Polecam !

Składniki

  • 50 dag mąki tortowej6 żółtek
  • 6 łyżek śmietany
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 2 kostki smalcu lub olej do smażenia
  • patyczki do szaszłyków
  • kolorowe perełki
  • czekolada mleczna Wawel
  • mleko 3 – 4 łyżki

Podobne przepisy do Choinki – świąteczny zagajnik