Chrupiące batoniki

Reklama

Opis przygotowania

Płatki delikatnie kruszymy (nie mielimy na proszek)i zalewamy sokiem pomarańczowym.
Bakalie mieszamy razem, ja miałam posiekane orzechy laskowe, żurawinę i wiórki kokosowe.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i dodajemy od razu płatki, wafle i bakalie mieszamy wszystko razem, przekładamy ciepłą masę na folię aluminiową i zawijamy formując prostokąt o grubości do 3 cm zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Następnie kroimy na batoniki i możemy jeszcze część posmarować gorzką czekoladą.
Z tej porcji wyszło mi 7 sztuk, 6 zjedli zaraz po przygotowaniu, a 1 został do następnego dnia i dopiero wtedy był pyszny.

Składniki

  • 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka płatków
  • 1 szklanka mieszanki bakaliowej
  • 3 łyżki sproszkowanego wafla
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki mleka

Podobne przepisy do Chrupiące batoniki