Zupa pieczarkowa

Reklama

Opis przygotowania

Pierś z kurczaka kroimy w kawałki-posypać Vegeta i pieprzem i podsmażyć na oliwie. Przełożyć do garnka i na tym samym tłuszczo-dodając małą ilość szklimy cebule-obraną i pokrojoną w kawałki. Pieczarki umyć i pokrojone w kawałki dusimy z cebulką. Połowę pieczarek zmielić blenderem, drugą pozostawić. Kurczaka zalewamy wywarem (lub rozpuszczoną kostką w ciepłej wodzie) dodajemy liść laurowy ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogrzewanie garnka. Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kawałki, zmielone pieczarki i pozostałe podduszone. Jak będą ziemniaki miękkie zupa zrobiona. Doprawić do smaku i podprawić śmietaną.

Składniki

  • 400g pieczarek300g pierś kurczaka
  • 1 cebula średnia
  • 3 ziemniaki duże
  • wywar lub 1 kostka rosołowa
  • Vegeta, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • oliwa z oliwek
  • śmietana

Podobne przepisy do Zupa pieczarkowa