Ciasto miodowe

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce, następnie dzielimy na trzy części i pieczemy osobno placki.
Na mleku gotujemy kaszkę manną i jak ostygnie ucieramy z masłem i cukrem pudrem na puszysty krem.
Zimne placki miodowe przekładamy
ciasto – dżem – ciasto – krem – ciasto – polewa.
Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce.
Placki miodowe pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w temp. 180st około 15 min każdy.

Składniki

  • Ciasto:3 szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 margaryny
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki kaszki mannej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo:
  • 1 dżem np. wiśniowy
  • gotowa polewa czekoladowa

Podobne przepisy do Ciasto miodowe