CIASTECZKA PODUSZECZKI Z BIELUCHEM

Reklama

Opis przygotowania

– brzoskwinie kroimy w kostkę mieszamy z serkiem Bieluch cukrem pudrem i aromatem
– ciasto rozwijamy i kroimy na kwadraty o wymiarach 8×8 cm
– na każdy kwadrat nakładamy przygotowane brzoskwinie i starannie sklejamy ciasteczka
– przygotowane ciasteczka wkładamy na 30 minut do zamrażalnika
– piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
– ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem zachowując odstępy i wstawiamy na ok.10 minut do piekarnika
– po ok.10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni na kolejne ok. 20 minut
– upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem

Rolnicy, którzy dostarczają mleko do Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch w Chełmie mają idealne warunki środowiskowe do uzyskania czystego, nieskażonego w żaden sposób surowca.

Od wschodu z ich gospodarstwami graniczy dorzecze Bugu, zaś od zachodu dorzecze Wieprza, od południa – Roztocze, a od północy – Polesie.

Nigdzie w Polsce nie znajdziemy tak bujnych łąk i żyznych gleb. Pamiętamy z lekcji geografii – a ta wiedza nie zdążyła się jeszcze zdezaktualizować – że to właśnie tutaj znajdują się słynne czarnoziemy, które powstają na podłożu lessowym, i że właśnie ten obszar naszego kraju idealnie wpasowuje się w modny trend rolnictwa ekologicznego. Nie ma tu wielu zakładów przemysłowych, które są zmorą mieszkańców Śląska; przeważają tereny rolnicze, nieskażone przez metale ciężkie.

Dobrze się na nich przyjmują odpowiednio dobrane gatunki trawy, które gwarantują najwyższej jakości mleko. Rolnicy dbają o ich różnorodność, nie brakuje tu także ziół, dzięki którym mleko uzyskuje specyficzny, niepowtarzalny smak i aromat.

Ci z nas, którzy mieli okazję w dzieciństwie spędzać wakacje u dziadków na wsi, dobrze wiedzą, o czym mowa i nigdy nie zapomną doznań organoleptycznych towarzyszących spotkaniom z prawdziwym mlekiem.

W takich okolicznościach przyrody powstają serki Bieluch z wizerunkiem ducha na opakowaniach.

Składniki

  • - 1 opakowanie ciasta kruchego lub francuskiego- 1 opakowania serka Bieluch naturalny
  • - 2 łyżki cukru pudru
  • - 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
  • - 2-3 krople aromatu rumowegogo

Podobne przepisy do CIASTECZKA PODUSZECZKI Z BIELUCHEM