Ciasteczka z nadzieniem śliwkowym

Reklama

Opis przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C.
Z mąki, margaryny, żółtka i śmietany zagnieść gładkie ciasto.
Na posypanym mąką blacie rozwałkować dość cienko ciasto. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, łyżeczką nakładać marmoladę i sklejać jak pierogi.
Ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem.
Piec około 12 minut (do czasu aż się ładnie przyrumienią).

Składniki

  • Ciasto:350g mąki
  • 250g margaryny
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • Nadzienie:
  • Marmolada śliwkowa
  • Ponadto:
  • 1 białko do smarowania
  • Cukier po posypania

Podobne przepisy do Ciasteczka z nadzieniem śliwkowym