Ciasteczkowe murzynki

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę schłodzić i zimną pokroić w kostkę oraz posiekać z cukrem, mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodać do margaryny razem z solą i jajkami, zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce tak 2-3 godz. Stolnicę i wałek lekko podsypać mąką i cienko rozwałkować ciasto, kieliszkiem lub małą foremką- kółeczkiem wyciąć krążki i ułożyć na blaszce, nie trzeba zostawiać dużych odstępów bo ciastka nie rosną bardzo. Piec w temp.180 kilka minut, wystudzić. Zimne ciastka smarować marmoladą i sklejać po dwa, górę ciastek polać polewą lub lukrem i dowolnie udekorować. Ciastka najlepiej smakują po kilku dniach są malutkie i ładne, jeśli zapakujemy je odpowiednio to nadają się nawet na prezent bo przypominają czekoladki.

Składniki

  • 3 szklanki mąki 1.25 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 30 dag margaryny
  • Dodatkowo:
  • lukier
  • polewa czekoladowa
  • kolorowe posypki
  • marmolada

Podobne przepisy do Ciasteczkowe murzynki