Ciasto budyniowe

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i proszek budyniowy.
Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 26X21 cm, wstawić do piekarnika o temp. 180 st.C. i piec około 30-40 minut.
Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa placki.

Krem budyniowy
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę mączną i energicznie mieszając ugotować budyń.
Gorącym kremem przełożyć biszkopt, wierzch polać polewą i dowolnie udekorować.

Składniki

  • Biszkopt4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy
  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dkg masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Podobne przepisy do Ciasto budyniowe