Ciasto deserowe

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Z podanych składników upiec biszkopt a po ostygnięciu przekroić go na 4 placki.

Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i ostudzić. Z mleka odlać 2/3 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki i dodać rozpuszczoną kawę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlewając mieszankę kawowo mączną ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem.

Galaretkę zieloną i jedną galaretkę żółtą rozpuścić osobno,odstawić do całkowitego zastygnięcia a następnie pokroić w kostkę.
Pozostałe 2 galaretki rozpuścić i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec dodać tężejące galaretki żółte oraz kostki galaretkowe.

Sposób przełożenia:
pierwsza część biszkoptu>>1/2 masy kawowej>>drugi biszkopt>>1/2 masy śmietankowej>>trzeci biszkopt>>druga część masy kawowej>>czwarty biszkopt>>druga część masy śmietanowej>>herbatniki>>polewa.

Składniki

  • Biszkopt:12 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • Masa kawowa:
  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła
  • Masa śmietankowa:
  • 1 galaretka zielona
  • 3 galaretki żółte
  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 paczki herbatników szkolnych

Podobne przepisy do Ciasto deserowe