Ciasto drożdżowe z gruszkami

Reklama

Opis przygotowania

W misce wymieszać mąkę z cukrem,drożdżami ,dodać podgrzane mleko,jajko i 5 łyżek stopionego masła (resztę masła zamrozić),wyrobić gładkie ciasto,odstawić do wyrośnięcia na około 40 min,po tym czasie ponownie krótko wyrobić ,przełożyć do wysmarowanej blaszki i odstawić na kolejne 30 min.

Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze części ,skropić sokiem cytrynowym i ułożyć na placku ,posmarować je cienką warstwą dżemu morelowego.
Pozostałe masło wyjąć za zamrażarki i zetrzeć na wiórki,posypać tym ciasto.
Piec 40 min w 175st.

Ciasto można dodatkowo posypać przed pieczeniem kruszonką zrobiona z ulubionego przepisu .
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto :40 dag mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 ml mleka
  • 17 dag masła
  • 1 jajko
  • Dodatkowo :
  • 1 kg gruszek
  • 1/2 szklanki dżemu morelowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

Podobne przepisy do Ciasto drożdżowe z gruszkami