CIASTO MARCHEWKOWE JAK PIERNIK

Reklama

Opis przygotowania

Orzechy obtaczamy w niewielkiej ilości mąki.
4 jajka ubijamy z cukrem i z czasem dodajemy do nich mąkę i olej.
Na koniec dodajemy pozostałe składniki, tj. : marchew, orzechy, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
Do wcześniej wysmarowanej margaryną dużej, podłużnej formy wlewamy ciasto.
Pieczemy je 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na końcu piernik marchewkowy posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier albo polewę.

Składniki

  • 4 jajka,2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • starta marchew na drobnych oczkach-4 szklanki,
  • 1 i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 10 dag. łuskanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki cynamonu.

Podobne przepisy do CIASTO MARCHEWKOWE JAK PIERNIK