Bigos z tego co mamy w lodówce

Reklama

Opis przygotowania

Kapuste kiszona namoczyc w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny na okolo 3 godziny-pozniej dokladnie odcisnac z wody kapuste.
Pokroic.
Miesa myjemy i kroimy w kostke obsmazyc dokladnie ,wkladamy do garnka dodajemy kapuste-wymieszac,dodac szynke i kielbase w kawalkach-dokladnie wymieszac.
Dodajemy grzyby suszone i sliwki,lisc laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarenkach,sol-dokladnie wymieszac.
Dodac wino i gotujemy, nastepnie zmniejszyc gaz do minimum i gotowac przykryte okolo 1 godziny.
Wylaczyc dac mu troche odpoczac i ponownie gotujemy na bardzo malym gazie mieszajac.
Ja ta czynnosc powtarzam kilka razy a bigos gotuje okolo 3-ech dni.

Składniki

  • 300g baraniny200g wolowego
  • 200g kielbasy
  • 200g szynki
  • sok z jednej cytryny
  • 1,5kg kapusty kiszonej
  • 10 szt sliwki suszone
  • 10 szt grzyby suszone
  • 1/2 szklanki wino wytrawne czerwone
  • lisc laurowy,pieprz w ziarenkach,sol,ziele angielskie
  • oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Bigos z tego co mamy w lodówce