Ryż ugotować na sypko w osolonym wrzątku.
Mięsa pokroić w kostkę,cebulę w półplastry i podsmażyć razem na oleju z pomidorów suszonych. Mój karczek był pieczony w sporej ilości ziół i przypraw więc mięs nie doprawiałam. Jeśli macie mięsa gotowane proponuję dodać czosnek granulowany, paprykę słodką mieloną,ew. inne ulubione przyprawy.
Ser zetrzeć na grubej tarce.
Szpinak poddusić z posiekanym czosnkiem (ja kupiłam mrożony, który już był doprawiony czosnkiem) na łyżce masła.
Pomidory suszone pokroić na pół lub na ćwiartki.
Naczynie posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.Wyłożyć połowę ryżu i wyrównać.Posypać małą ilością startego sera i rozłożyć połowę mięsa.Znów troszkę posypać serem. Przykryć drugą połową ryżu i na nim znów rozłożyć mięso.Na mięsie rozsmarować warstwę szpinaku.Na powierzchni porozkładać kawałki pomidorów suszonych. Przykryć resztą sera żółtego i posypać bazylią.
Wstawić do piekarnika i zapiekać w 175 stopniach (termoobieg).Po 20 minutach ułożyć na wierzchu kawałki świeżego pomidora i zapiekać kolejne 10 minut. Po wyjęciu posypać np. szczypiorkiem.